Cum sa faci un blog


Aceasta este o intrebare pe care o primesc destul de des pe email: cum sa-mi fac un blog? Si fiindca este o poveste (destul de) lunga, m-am gandit ca ar fi mai util pentru toata lumea sa scriu un articol si sa-l las undeva la vedere pe prima pagina a site-ului (apropo, il vei gasi in sectiunile din partea dreapta).
Ok. Sa incepem totusi cu inceputul: inainte sa te intrebi ‘cum sa-mi fac un blog?’, trebuie sa te intrebi ‘de ce sa-mi fac un blog?‘. Intrebarea a doua este prioritara fiindca te va ajuta sa stai concentrat, sa nu ratacesti derutat prin ‘blogosfera’ fara nicio identitate si fara sa stii unde vrei sa ajungi. Asa ca intreaba-te: ce vreau sa realizez cu blogul acesta?
Care este scopul lui ‘suprem’?
Daca nu esti sigur acum, nu e nicio problema. Tot ce trebuie sa faci este sa te decizi incotro vrei sa o apuci. Iata in continuare doar cateva idei care te-ar putea ajuta:
- iti place foarte mult sa scrii
- vrei sa te faci/sa devii cunoscut
- vrei sa castigi ceva banutzi
- esti foarte pasionat de ceva anume (sport, politica, sociologie, muzica, filme etc.)
Oricare din cele 4 chestii pe care le-am enumerat mai sus este un motiv mai mult decat intemeiat sa te apuci de treaba. Daca vrei sa-ti faci un blog doar fiindca ai auzit ca e la moda si ‘toata lumea’ are unul, s-ar putea sa te lasi pagubas mai devreme decat crezi.
Dupa ce ai raspuns la intrebarea ‘de ce?’ mai exista cateva probleme de care trebuie sa tii cont inainte de a te apuca de treaba:
1. cat de priceput esti la scris? (in marea lor majoritate, blogurile implica sa scrii cate ceva). Daca comunicarea (ideilor) nu e punctul tau forte, ei bine, poate ar trebui sa faci altceva. Sau, de ce nu, sa inveti sa te exprimi. Insa nu am sa-ti ascund un adevar dureros: daca nu ai cat de cat talent la scris, iti va fi foarte greu sa creezi un blog de succes.
2. cum stai cu perseverenta si cu moralul? intretinerea unui blog implica perseverenta si un moral puternic. Ca si in viata reala, si in cazul blogului vor exista suisuri si coborasuri. ESTE VITAL (pentru blog) sa nu te demoralizezi cand esti criticat, sau cand vizitatorii blogului tau sunt doar familia si prietenii. Daca esti pasionat, crezi in ceea ce faci, ai putintel talent si multa perseverenta, nu te vei lasa intimidat usor de problemele care se ivesc.
3. nu in ultimul rand blogul tau trebuie sa ofere ceva deosebit – daca scopul ales reprezinta mai mult decat un simplu jurnal online (pe care sa-l citesti tu si familia ta peste cativa ani), atunci va trebui sa-ti creezi un grup de cititori fideli carora sa le oferi chestii care merita citite si despre care se poate discuta.

Legat de acest ceva ‘deosebit’ exista trei notiuni pe care trebuie sa le retii (si in jurul carora sa se invarta blogul tau – cel putin a uneia dintre acestea):
1. util
2. placut
3. informativ
Sa recapitulam: ai decis pana acum care este scopul blogului, ai stabilit cadetii sau ca esti dispus sa ‘acumulezi’ calitatile necesare pentru intretinerea si cresterea lui, si totodata vei oferi articole utile/placute/informative.
Urmatorul pas este aspectul ‘tehnic’. Daca esti cat de cat familiar cu utilizarea Internetului si ai cunostinte de baza de design, XHTML, CSS, PHP, servere, atunci nu vei avea probleme sa-ti setezi blogul de la A la Z. Daca nu, atunci va trebui sa apelezi la vreun prieten sau cunoscut dispus sa te ajute.
Desigur ca exista variante de gazduire gratuita a blogurilor (Blogger,WordPress), insa eu nu vreau sa insist pe acestea chiar daca sunt recomandate incepatorilor si celor care nu au cunostintele mentionate anterior. De ce nu vreau asta? Fiindca daca esti cat de cat serios si vrei sa investesti timp, pasiune si idei in blogul tau, faptul ca vei fi nevoit sa platesti gazduire luna de luna, poate sa te motiveze suplimentar. In plus, un domeniu www.numeletau.com este mai ‘adevarat’ decat unul www.numeletau.wordpress.com.
‘Corvoada’ tehnica
- alege un nume de domeniu, verifica daca este disponibil si achizitioneaza-l.
- alege un plan de hosting. Iti recomand compania Hostgator (gazduiesc blogul la ei de aproape un an si jumatate si sunt foarte multumit de serviciile lor. Planul ‘baby‘ este ideal pentru inceput.
Dupa ce s-a rezolvat cu numele de domeniu si gazduirea, descarca siinstaleaza platforma de blogging gratuita, WordPress.
Ai terminat si cu asta, a mai ramas sa alegi sau sa creezi o tema. Avand in vedere ca exista foarte multe teme extraordinare gratuite, nu are rost sa creezi tu una decat daca chiar doresti tu un design deosebit. Ai bineinteles si varianta de a plati o tema.
Et voila! Asta a fost tot! Pe scurt desigur, si acesta e doar inceputul! As vrea totusi sa te incurajez si sa-ti spun ca inceputul acesta este cel mai greu (asta totusi daca nu planuiesti sa dai bir cu fugitii pe parcurs). Dar, dupa cum spuneam, stii ce vrei sa faci, stii ca te vei tine de treaba indiferent de ce zice X sau Y. Si in cele din urma, vei reusi!
PS. ramai ‘conectat’ la acest articol; in perioada urmatoare vei avea la dispozitie lucruri mult mai interesante (de fapt, mai specifice) care sunt convins ca-ti vor fi de un real folos.

by at joi, 25 august 2011.

Leave a Reply