Alternative la Windows Notepad


Intotdeauna sistemul de operare Windows a venit echipat cu un editor simplu numit Notepad. In acesta poti scrie texte simple fara formatare, insa este destul de limitat. Alternative la editorul nostru standard exista pe piata si sunt gratuite. Aici va voi prezenta pe scurt 3 alternative la nativul Notepad al windowsului.

Notepad++

Notepad++ este unul dintre cele mai bune si mai populare editoare text, avand suport pentru pluginuri si o gramada de optiuni text. Acestea nu se opresc aici, fiind una dintre cele mai bune alternative pentru programatori, putand colora standard (syntax highlighting) o multime de limbaje de programare, avand si functii de autocomplete si numerotare a linilor de cod. Limbajele cele mai bine suportate de acest editor cuprind: C++, Java, Javascript, VBScript, PHP, CSS, HTML, precum si multe altele. Insa suportul cel mai bun il are pentru HTML, CSS si PHP. Poate deschide documente multiple foarte rapid si nu se blocheaza cu usurinta atunci cand deschizi fisiere mai mari. Are functii foarte utile TextFX care permit schimbarea de texte din litere mari in litere mici si viceversa, numaratul caracterelor unui text, etc. Suporta 16 tipuri diferite de encoding de caractere, in aproape orice limba doresti, de la Chineza pina la Araba. Are de asemenea o multime de alte caracteristici.
Acesta poate fi downloadat aici.

Notepad2

Tinta acestui editor este sa inlocuiasca complet editorul Notepad, avand o tema perfect asemanatoare cu acesta. Suporta versiunile de Windows pe 32 si 64 de biti. Detine numerotarea si colorarea standard a linilor de cod. Poate inlocui cu usurinta editorul original Notepad prin suprascrierea acestuia cu Notepad2 prin simpla redenumire a fisierului. Cea mai buna utilitate a acestuia este selectarea textului si folosirea functiei Drag-n-Drop (trage si lasa) in orice alta fereastra in alt document, precum si in alt program, fara folosirea scurtaturii CRTL+C.
Acesta poate fi downloadat aici.

TED Notepad

Este unul dintre cele mai mici editoare, putand fi pus pe un drive flash si folosit orice printr-un simplu dublu click, nefiind necesara instalarea lui in prealabil. Printre functiile care le detine se numara: autocomplete; cautare si inlocuire de text avansata; suporta encoding in Unicode si UTF-8, putand fi folosit la scrierea de texte pentru UNIX si Mac; poate salva setarile lui intr-un fisier .ini care pus pe un memory stick impreuna cu fisierul executabil poate sa incarce preferintele tale;
Acesta poate fi downloadat aici.
Acestea sunt doar o parte din editoarele existente pe piata. Daca cunosti si alte editoare la fel de bune, lasa un comentariu.

by at miercuri, 7 septembrie 2011.

Leave a Reply