Html 3


c) Referinte ( legaturi )

InstructiuneAtributeDescriere
< a atribute>
< / a >
-marcaj tip ancora
href = ” urlreferinta hipertext (legaturi spre alte pagini folosind un text sau o imagine); intre ” si ” nu trebuie sa existe spatii; daca dorim sa introducem legaturi spre fisiere sau directoare al caror nume contine spatii (adica sunt formate din cel putin 2 cuvinte) trebuie sa inlocuim spatiile cu %20
name = ”nume-ancora “definirea unei ancore
href = ” # nume-ancora “referinta catre o ancora interna (din acelasi fisier)
href = ” url # nume-ancora “referinta catre o ancora externa (din alt fisier)
target = ”nume_cadrunumele cadrului in care va fi afisata sursa definita cu HREF
valori speciale:
_top = incarca pagina intr – o fereastra noua, deasupra altor ferestre de pe ecran
_self = incarca pagina in cadrul curent; este valoarea implicita
_parent = incarca pagina in fereastra parinte
_blank = incarca pagina intr – o fereastra noua, fara nume
< baseatribute >href = ” alt-URL “” alt_URL ” = ” http://www.alte_servere.com/alt_site/ “: putem specifica legaturi relative spre fisiere situate pe alt site de pe alt server; este folositor daca in fisier avem majoritatea legaturilor relative spre celalalt site si site-ul este administrat tot de dvs. (altfel se poate schimba structura site-ului sau denumirea fisierelor sau directoarelor fara sa stiti si legaturile vor deveni invalide)
Putem defini ancore si cu ajutorul instructiunii id = nume-ancora , care se poate atasa ca atribut aproape oricarei instructiuni.
Mouse-ul plasat deasupra unei legaturi face sa apara pe bara de stare (deasupra butonului “Start”) adresa/ directorul/ fisierul accesat de acea legatura; adesea nu ne facem o idee foarte clara despre subiectul acelei pagini.
In functie de actiunea vizitatorului (plaseaza mouse-ul deasupra sau il ia de pe legatura) putem face sa apara altceva in acel loc (de exemplu subiectul sau titlul paginii); atentie la textul ales sa apara in cazul cand se ia mouse-ul de pe legatura deoarece ramane afisat pana cand este plasat deasupra unei alte legaturi.
Atunci cand dorim sa incarcam pagina principala a unui site, in general nu tastam si numele unui fisier; serverul ne trimite un fisier predefinit; de obicei numele lui este index.html (ori default.html sau welcome.html; cel mai sigur este sa intrebam administratorul serverului pentru a sti cum sa ne denumim fisierul paginii principale).
Sa presupunem ca pe PC-ul de acasa, in directorul MySite, construim un site sau ca la adresawww.nume_server.com/nume_director/ avem un site cu urmatoarea organizare:
Tabelul descrie imaginea din dreapta
nivelul 1nivelul 2nivelul 3
fisierul :
index.html
directorul :
A
directorul :
A1
fisiere :
a11.htm
a12.htm
directorul :
A2
fisiere :
a21.htm
a22.htm
fisierul :
a.htm
directorul :
B
fisierul :
b.htm
Printr-o legatura plasata intr-un fisier putem accesa un alt fisier, prin intermediul referintelor.
Referintele pot fi: interne (spre o ancora din acelasi fisier) sau externe (spre un alt fisier); in functie de modul cum specificam calea spre alt fisier pot fi absolute sau relative:
absolute :
- legatura <a href = “http: //www. alte_servere. com/ alt_site/ nume_fisier.html”>, plasata in orice fisier din site – ul nostru, indica o legatura externa.
- legatura <a href = “http: //www.nume_server.com/ nume_director/ A/ A1/ a12.htm”>, plasata in fisierul index.html, indica o legatura spre fisierul a12.htm din site – ul nostru.
relative :
- legatura <a href = “.. / .. / index.html”>, plasata in orice fisier din directorul A1 sau A2, indica o legatura spre fisierul index.html din site – ul nostru.
- legatura <a href = “.. / A / a.htm”>, plasata in fisierul b.htm din directorul B, indica o legatura spre fisierul a.htm din directorul A.
- legatura <a href = “A / A1 / a12.htm”>, plasata in fisierul index.html, indica o legatura spre fisierul a12.htm din site – ul nostru.
Referintele relative au cateva avantaje :
- avem mai putin de tastat in codul sursa: nu mai tastam http: //www. nume_server. com/ nume_director pentru fiecare legatura in parte;
- legaturile vor functiona si in timp ce construim site – ul intr – un director pe hard – disk;
- daca vom dori sa mutam site – ul pe un alt server, nu trebuie sa modificam nimic; daca am avea legaturi absolute, pentru fiecare ar trebui sa inlocuim http://www. nume_server.com cu http://www. nume_nou_server.com
In cazul unui site de dimensiuni mici, care contine doar cateva pagini (fisiere), nu avem nevoie de o organizare mai complicata a site – ului (cu multe directoare); am putea plasa toate fisierele in acelasi director (pe hard – disk sau la adresa www.nume_server.com/nume_director/); o legatura relativa plasata in orice fisier, care apeleaza orice alt fisier, ar fi de forma <a href = “alt_fisier.htm”>.

by at sâmbătă, 3 septembrie 2011.

Leave a Reply