Lapponia sau Sápmi in limba Sami


apponia este cunoscuta ca tara lui Mos Craciun ! Istoria ei este magica la fel ca si fenomenul natural care incanta privirea  miilor de vizitatori : aurora boreala .
Lapponia, sau Sápmi in limba  sami, este regiunea gegrafic culturala locuita de populatia Sami . Se gaseste in nordul Europei distribuita intre regiunile setentrionale dintre Norvegia , Elvetia ,Finlanda si peninsula din Kola in Russia .
Tipic populatiei sami este cantul popular numit joik . Artisti recunoscuti ai Laponiei sunt Mari Boine  si Wimme Saari.
In 1996  o arie de 9.600 de km patrati situata in partea Suedeza din Lapponia a fost considerata patrimoniu  al umanitatii  a si face parte din UNESCO.   95 %  din aceasta regiune e protejata  si etichetata ca parc national sau rezervatie naturala .
Casa lui Mos Craciun se gaseste in magicul oras Rovaniemi , aproape de  Cercul Polar Artic.Mai exact la 8 km la nord de Rovaniemi.
Locul este superb , natura este incontaminata , plina de animale salbatice si misterioase creaturi. Biroul lui Mos Craciun este in mijlocul orasului , si activitatea este intensa tot anul iar de aici pleaca scrisori personalizate catre copii din toata lumea .

by at sâmbătă, 3 septembrie 2011.

Leave a Reply