Informatii despre gazduirea web


Atunci cand dorim sa ne facem un site, avem nevoie de 2 lucruri: gazduire web si un domeniu.
Ce este Hosting-ul sau gazduirea web?
Orice site este compus din fisiere care trebuiesc gazduite pe un server inainte de a putea fi accesate de catre utilizatori (pe internet). In functie de tipul limbajului folosit de catre site-ul care urmeaza a fi pus pe un server, acesta din urma va trebui sa poata interpreta acel cod inainte de a fi trimis catre utilizator. Exemple: daca site-ul este dinamic si este construit in PHP si MYSQL, va avea nevoie de un server care vor avea aceste 2 tipuri de programe server instalate si configurate.
Server de hosting se poate construi acasa folosind calculatorul personal cat timp avem la dipozitie niste programe server si o legatura de internet stabila si buna. Dar este mai preferabil sa luam un hosting contra cost, deoarece ofera mult mai bune conditii in care pot rula site-ul nostru: uptime mai mare (timpul cit serverul va fi pornit si accesibil pe internet), resurse mai bune (chiar daca serverele care le-am cumparat folosesc gaduire partajata (shared), acestea vor avea performante mai bune decat calculatorul nostru, deoarece sunt construite special pentru a face fata acestor tipuri de servicii), banda de internet mai larga (daca planuiti sa aveti mii de vizitatori/zi, banda de internet de acasa cu siguranta nu va face fata acestor utilizatori).
Exista firme care ofera gazduirea site-urilor contra cost, in anumite conditii contractuale. De obicei aceste firme ofera servere care ruleaza pe anumite tipuri de sisteme de operare (cele mai folosite fiind Linux si Windows) si anumite limbaje de interpretare a site-ului (PHP, Java, Ruby on Rails, ColdFusion sau ASP.NET) cu anumite tipuri de baze de date (MYSQL, PostgreSQL). Pe aceste tipuri de servere se pot instala cu usurinta site-uri de e-commerce (magazine online) sau forumuri. Aceste hosting-uri ofera un Control Panel din care noi putem configura tot site-ul nostru: adaugarea/editarea de subdomenii, email-uri, baze de date, accesarea fisierelor, logurilor, configurarea programelor server, cron-jobs, instalarea de scripturi CMS in mod automat, etc.
Tipuri de gazduire web:
  • gazduire web partajata (shared web hosting)
  • gazduire web revanduta (reseller web hosting)
  • gazduire web virtuala (Virtual Private Server (VPS))
  • gazduire web dedicata (Dedicated server hosting)
  • gazduire web gratuita (free web hosting)
1. Gazduirea web partajata reprezinta tipul de gazduire web in care toate fisierele mai multor site-uri se gasesc pe acelasi server. Aceste site-uri consuma in comun resursele sistemului (spatiu pe hard disc, memorie ram, procesor, etc), fiind cel mai folosit tip de gazduire web. Se recomanda a se folosi aceasta gazduire numai pentru a gazdui site-uri care consuma mai putine resurse, gen site-uri de prezentare, magazine online mici si mijlocii, etc.
2. Gazduirea web revanduta reprezinta tipul de gazduire web in care proprietarul contului de gazduire poate revinde resursele sistemului (spatiu pe disc, banda alocata, etc) unor terte parti. Este tipul de gazduire folosit de companiile de webdesign sau dezvoltatorii web.
3. Gazduirea web virtuala este aproape la fel ca si gazduirea web partajata, exceptand faptul ca resursele sunt mai mari si impartirea resurselor se face pe baza de nume, ip si porturi.
4. Gazduirea web dedicata reprezinta tipul de gazduire web in care firmele de gazduire web ofera spre inchiriere servere intregi si astfel clientul are controlul total asupra servelor, resursele sistemelor apartinandu-i in totalitate.
5. Gazduirea web gratuita reprezinta tipul de gazduire web in care clientul nu trebuie sa contribuie financiar . In schimb, acest tip de gazduire este sustinut de reclame introduse in siteurile clientilor si de obicei acesta vine cu un subdomeniu de forma http://numelealesdetine.companiegazduire.ro. Sunt si unele companii care ofera gazduire gratuita la care se poate adauga domeniul dorit. De stiut este ca, la acest tip de gazduire, resursele serverelor sunt mult mai mici decat gazduirea web partajata si fiind foarte solicitata, site-ul va incarca mult mai greu, iar restrictiile sunt de obicei foarte multe.
Mai este de precizat ca exista si alte tipuri de servicii de gazduire inafara de cele web: gazduire de imagini, bloguri, fisiere, aplicatii, etc.
Ce este domeniul sau numele site-ului?
Un server de hosting are un IP care poate fi accesat din exterior (internet). Domeniul este numele care va fi atribuit site-ului in locul IP-ului serverului de hosting. Acesta va avea o extensie, care va fi de forma: .com, .net, .org, .gov, .edu, sau prescurtarea tarii respective: .ro, .au, .hu, etc.
Pe internet exista servere DNS care tin minte IP-ul numelui domeniului in cache, si de fiecare data cind accesam un nume de domeniu, primul server de cache (de obicei cel al providerului de internet) ne va indruma catre adresa de IP a domeniului respectiv.

by at duminică, 4 septembrie 2011.

Leave a Reply