Cum se creaza un cronjob in cPanel-ul hostului


aca esti webmaster, cateodata vei avea nevoie de rularea unor scripturi php la un anumit interval de timp. Spre exemplu, wordpress este capabil sa ruleze singur un cronjob folosindu-se de utilizatorii care intra pe site, insa este recomandabil sa fie trecut pe cronjobul hostingului.
Atunci cand iti cumperi un hosting pentru websiteul tau, vei primi si un cont de cPanel, aflat pe adresa http://website.com/cpanel, unde website.com fiind siteul tau. Cu acesta vei putea schimba fiecare aspect al websiteului tau. Fara modificari, un cPanel arata in felul urmator:
De aici va trebui sa retinem calea catre directorul nostru unde serverul ne tine fisierele siteului. De exemplu, in acest caz este /home/fluturi. Apoi dam click pe Cron jobs in sectiunea Advanced, ultima sectiune. Vom avea urmatorul continut:
In exemplu acesta exista deja introdus un cronjob. Noi vom mai adauga inca unul. In sectiunea Add New Cron Jobvom selecta din Common settings o setare care se potriveste cel mai bine intervalului de timp in care dorim sa fie executat scriptul nostru.
Exemple de intervale:
* * * * * - va executa scriptul in fiecare minut
*/5 * * * * - va executa scriptul la fiecare 5 minute
0 */6 * * * - va executa scriptul la fiecare 6 ore
Daca dorim o setare mai detaliata, vom putea selecta din urmatoarele selecturi (Minute, Hour, Day, Month, Weekday) un interval mai detaliat.
In casuta Command vom scrie comanda care dorim sa fie executata, care in exemplul nostru este scriptul php. Calea catre directorul nostru home care am retinut-o mai sus o vom introduce aici sub forma:
php -i /home/fluturi/public_html/script.php >/dev/null 2>&1
Explicatii:
php -i reprezinta executarea unui script cu programul php al serverului
/home/fluturi/public_html/script.php reprezinta calea fizica pe server catre fisierul nostru care dorim sa il executam. script.php este scriptul nostru aflat in directorul public_html (alias www).
* partea >/dev/null 2>&1 este optionala, insa daca nu este pusa, de fiecare data cand se va executa cronjobul sau vom avea ceva erori, noi vom primi un email pe adresa principala a domeniul (nu o adresa customizabila), care este in exemplul nostru sub forma fluturi@domeniu.ro
 

by at duminică, 4 septembrie 2011.

Leave a Reply